Arangetram

DSC_1529

Arangetram

Data: 22 juni 2008

Locatie: Theater Diligentia te Den Haag

Viool: Mr. Bhavanishankar

Mridhanga: Mr. Chandru

Zang & Natvanga: Jolanda  Boejharat

 

Bharat Natyam

India is een wereld op zich met als kenmerk haar enorme diversiteit. Bharath Natyam is de klassieke dansstijl van Zuid-India. Met een traditie van meer dan 2000 jaar is deze dansvorm waarschijnlijk de oudste van de vele Indiase dansstijlen. Het is in India een zeer oude traditie dat, wanneer iemand die zich in de danskunst wil bekwamen, hij of zij aan het eind van de leerweg een Arangetram (officieel dansdebuut met de zegening van de Guru) aflegt. Dit is een feestelijke gebeurtenis waarbij het begin van de danscarrière wordt bezegeld. Zo heb ook ik deze feestelijke gebeurtenis ervaren!

Het Arangetram is overgewaaid uit India. Het is ook erg populair in Frankrijk, Engeland, Verenigd Staten etc. Arangetram is een gecertificeerde podium debuut dat een deel is van de traditionele gewoonte. In Tamil staat Aranga voor een hoog niveau en Etram staat voor ‘omhoog gaan’.

Voor een Arangetram heeft de leerling minimaal 10 tot 12 jaar training nodig. Een Arangetram word uitgevoerd na de vooruitgang van de jarenlang geleerde lessen. De begeleiding dient plaats te vinden onder een zanger, de spelers van een Mridhanga, Viool en Natvanga. Andere instrumenten zoals veena, fluit enz., kunnen als aanvulling op de anderen worden ingezet. Deze waren echter niet van toepassing tijdens mijn Arangetram.

De Arangetram wordt gezien als een examen die de Bharat Natyam danseres moet afleggen. Hierbij heb ik getoond dat ik de danstechnieken optimaal beheers. Tevens krijg je door het doen van de Arangetram bevoegdheid om zelf dansdocente te worden. Voor mij betekent dit een start van een artistieke carriére. De Arangetram wordt tevens gezien als een eerste publieke prestatie van de leerling (ook wel shisya genoemd). Hierbij wordt het talent van de shisya en de kennis van de guru beoordeeld door het publiek.

De duur van mijn Arangetram lag tussen de 3 en 3,5 uur en was verdeeld in 2 sessies. Hierbij dien je te beschikken over een groot uithoudingsvermogen en diepe concentratie. Op deze dag wordt van de danser verwacht om speciale danskleding te dragen, bij voorkeur zo afwisselend mogelijk en heb ik mezelf weten te versieren met veel juwelen. Naast kleding is make-up een belangrijk punt: vooral de ogen worden extra geaccentueerd met kayal (eyeliner) en mijn handen en voeten waren versierd met getekende patronen van henna.

Ik heb de Arangetram met succes afgelegd. Ik wil namelijk met deze bevoegdheid nog meer succes behalen. Mijn doel was namelijk niet alleen het behalen van de “Arangetram”. Maar tevens wil ik hiermee om mijn afkomst en het Hindoeisme dus, op een waardig en respectvolle manier te mogen uitdragen. Ik ben ervan overtuigd dat mijn artistieke kunst een bijdrage kan leveren aan onze multiculturele samenleving in Nederland.

 

Reportoire:

Puja

  1. Stuti
  2. Pushpanjali
  3. Alarippu
  4. Jattisvaram
  5. Shabdam
  6. Varnam
  7. Koreti
  8. Natanam Adinar
  9. Dasavataram
  10. Tillana
  11. Mangalam


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Message
Your Name *
Your Email *
Website

Contact

Gebruik het contactformulier om contact op te nemen.

Neem contact op

Voor meer informatie, boekingen of vragen kunt u contact met mij op nemen door het contactformulier hiernaast in te vullen.

×