Over mij

Vanaf jongs af aan, was ik geïnteresseerd in de Indiase dans. Als kleuter volgde ik de lessen zonder dat ik bewust was van de inhoud, ik deed namelijk dit puur op gevoel.

Vanaf mijn vierde jaar begon ik de lessen bij eerwaarde Guru Sitra Bonoo. Jolanda Boejharat heeft op een gegeven moment de lessen van Guru Sitra Bonoo overgenomen. Guru Jolanda Boejharat, richtte in Den-Haag haar dansschool op.

De jaren verstreken en ik bleef doorgaan met lessen volgen.

Wanneer ik de eerste klanken van de viool en mrigadangam hoorde, raakte ik in een onverklaarbare extase. Door het dansen werd mijn eigen identiteit versterkt.

Na enkele jaren dansen, deed ik al aan diverse optredens mee. Naarmate de jaren verstreken kwam ik dichter bij mijn identiteit. Er ging een wereld voor mij open. Bij het acteren, dansen, poseren en muziek maken, merkte ik dat ik helemaal tot mijn “ik” kwam. Het gaf mij rust en tegelijkertijd innerlijke voldoening. Het dansen betekent voor mij een bijzondere vorm van meditatie en uiting van “artistieke innerlijke kunst”.

Tot nu toe heb ik onder begeleiding van diverse Guru’s gedanst, waaronder Sitra Bonoo, Jolanda Boedjarat en Shaksi Gopal. Onlangs ben ik getraind door Smt. Lavanya Ananth en  Shijth Nambiar.  Om mijn horizon te verbreden heb ik ook kennis opgedaan in andere stijlen zoals: de Noord Indiase klassieke dansstijl, Kathak en moderne Bollywood dans.

Nadat ik zo goed als van allen “stijlen” iets had geproefd, heeft de Bharat Natyam, mij het meest aangetrokken. Uit onderzoeken naar de oorsprong van de Bharat Natyam, blijkt dat deze dans afkomstig is van de Godin Parvati. Het fundament ligt op de Veda’s van het Hindoeïsme. De Veda’s verkondigen de hoogste leer en kennis, binnen het Hindoeïsme. Het zou kunnen, dat ik daarom door de Bharat Natyam, ben geïnspireerd. Mijn oorsprong (dus de voorouders) zijn immers van Indiase afkomst.

De liefde voor Bharat Natyam werd sterker, mede dankzij mijn moeder. Zij heeft mij enorm gesteund en gemotiveerd om mijn doel te bereiken.

Zonder dat ik het wist had ik door het beoefenen van de Bharat Natyam een groot deel van mijn identiteit ontwikkeld. Ik ging mij steeds meer realiseren wat ik “echt” wou. Ik wil heel graag deze kunstvorm over brengen en doorgeven aan anderen.

Na ruim 14 jaar ervaring met de indiase dans, volgen van zowel groepslessen als privelessen, verschillende optredens en het verzorgen van workshop heb ik op 22 juni 2008 de Arangetram afgelegd (Podium debuut) onder leiding van Guru Jolanda Boedjaret.

Na het behalen van mijn bevoegdheid was mijn doel; mijn afkomst en het Hindoeïsme, op een waardige en respectvolle manier uit te dragen. Ik ben van mening, dat op deze wijze onze cultuur in haar oorspronkelijke vorm bewaard zal worden. Dit betekent, dat de normen en waarden van generaties op generatie zullen worden behouden.

Immers: Your culture is your identity.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Message
Your Name *
Your Email *
Website

Contact

Gebruik het contactformulier om contact op te nemen.

Neem contact op

Voor meer informatie, boekingen of vragen kunt u contact met mij op nemen door het contactformulier hiernaast in te vullen.

×