Dansstijl

Het verhaal gaat dat Goden en Godinnen de Heer Brahma verzochten om, naast de bestaande 4 Veda's, nog een Veda te creëren. Deze Veda zou eenvoudig te begrijpen zijn voor de gewone man. Men geloofd dat Brahma dit verzoek in overweging heeft genomen en de Panchama Veda (Vijfde Veda) met de naam "Natya Veda" heeft gecreëerd. Men gelooft dat Brahma de pathya (woorden) heeft genomen van de Rig Veda, de abhinaya (gebaar) van de Yajur Veda, de geet (muziek en zang) van Sama Veda en rasa (gevoelens en emotionele aspecten) van Atharva Veda om Natya Veda te vormen.

Na het creëren van deze Natya Veda gaf Brahma deze aan de wijze Bharata en vroeg hem om deze Veda op aarde te verspreiden. Ten gevolge hiervan schreef Bharata de "Natya Shastra" (Wetenschap van Toneel/dramalogie), een geweldig omvattend werk gebaseerd op de wetenschap en techniek van Indiase drama, dans en muziek. Bharat Natyam heeft ook zijn naam gekregen door deze wijze Bharat en de dansers werken nu nog volgens zijn wetenschap.

Er is ook nog een verhaal dat zegt dat de Godin Parvati deze dansvorm tot de mensheid heeft gebracht. Parvati leerde de Bharat Natyam aan Usha, dochter van de demon Banasura. Usha leerde de dans op haar beurt weer aan de Gopi's van de stad Dwarka, waar de heer Krishna is geboren.

Zo werd deze goddelijke dansvorm aan de mensheid voorgesteld en overgedragen.

De Bharat Natyam is een van de vijf oudste Zuid Indiase dansvorm. Met een traditie van meer dan 3000 jaar oud is deze dansvorm, de oudste van de vele Indiase dans vormen. De danser en danseressen zowel de muzikanten behoren zich strikt aan de strenge voorschriften te behouden, waaraan eeuwen lang aan word gehouden. Deze dans werd vroeger een religieus ritueel en mocht alleen door de Devdasi gedanst worden.

Devdasi’s zijn danseressen die uitgehuwelijkt waren aan de tempelgoden en die tot de hoogste kasten behoorden.

Het fundament van de Bharat Natyam is:

1. De Nrtta
Dit is de pure zuivere technische dans zonder betekenis. Het is een uiting van schoonheid in haar zuivere vorm, met ingewikkelde ritmische patronen voor de voeten.

2. De Nrittya
Dit is de verhalende vorm van de Bharat Natyam. Door middel van handgebaren (hasta) en gezichtsexpressie (abhinaya) worden verhalen en mythen over de goden door de danser uitgebeeld.

3. De Natya
De Natya is een combinatie van Nrtta en Nrittya, of te wel een combinatie van dansen en acteren.

4. Abhinaya
Hierbij komt mimiek, expressie van emoties door middel van gezichts-, oog-, en handbewegingen tot uitdrukking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Message
Your Name *
Your Email *
Website

Contact

Gebruik het contactformulier om contact op te nemen.

Neem contact op

Voor meer informatie, boekingen of vragen kunt u contact met mij op nemen door het contactformulier hiernaast in te vullen.

×